PRODUKTER
KONTAKT OSS
OBOS Partnerlogo
Ulefos parkbenk i hvit

En parkbenk designet i fortiden for fremtiden

Når parkbenken fra Ulefos nå er Svanemerket, betyr det alle omstendigheter rundt benken er gjennomgått av Miljømerking Norge og at produktet er funnet verdig Svanemerket. Benken innfrir de strenge kravene. Det betyr at hele livssyklusen til produktet er tatt i betraktning fra råvare til produksjon og videre til bruk og gjenbruk.

Åtte av ti ønsker å ta mer miljøvennlige valg, men det er ikke alltid lett å vite hva som er et godt miljøvalg. Det er her Svanemerket kommer inn. Svanemerket er Norges offisielle miljømerke og har som hensikt å gjøre det enklere å ta bevisste og gode valg.

Selv om designet ikke er endret siden 1960-tallet, kan parkbenken fra Ulefos Jernværk produseres med andre materialer eller på nye måter som krever mindre ressurser fra naturen. Svanemerket stiller eksempelvis krav tilbake til skogen hvor treet stod. Minst 70 % av treråvarene skal være sertifiserte.

Innkjøpere i offentlig sektor ønsker å velge mer bærekraftig. I 2022 annonserte regjeringen at de ønsker å skjerpe miljøkravene i offentlige innkjøp, hvor miljø skal vektes med minst 30% i alle offentlige anskaffelser. 

Miljøkrav til utemøbler

Her er noen av kravene:

  • Bruk av tre fra bærekraftig forvaltede skoger, bl.a. krav om sporbarhet og minimum 70 % sertifiserte råvarer.
  • Bruk av en høy andel resirkulert metall eller metall produsert med lavere klimabelastning.
  • Miljø- og helseegenskapene til kjemikaliene som brukes i ulike ledd av produksjonen. Bl.a. strenge krav til stoffer som er kreftfremkallende, reproduksjonstoksiske eller kan skade arvematerialet. Det er også forbud mot halogenerte flammehemmere, fluorstoffer og nanopartikler.
  • Grenser for innhold og emisjoner av formaldehyd i relevante kjemikalier og materialer som lim og trebaserte plater.
  • Grenser for innhold av VOC i overflatebehandlinger.
  • Krav til holdbarhet på trevirke.
  • Garanti, tilgjengelighet av reservedeler og sirkulært design.
Benk og bord fra Ulefos