PRODUKTER
KONTAKT OSS
OBOS Partnerlogo
SØBO Sørlandet boligbyggelag LOGO
Fallunderlag på Slinningen barnehage

Hvilket fallunderlag bør du velge?

Fallunderlag er viktige for å sikre barns sikkerhet på lekeplasser. Det finnes flere typer fallunderlag som er vanlige på lekeplasser, og valget avhenger ofte av forskriftskrav, budsjett og miljøfaktorer. Vi har full forståelse for at det kan være vanskelig å velge når det er mange ting å tenke på. Her er noen vanlige typer fallunderlag og deres egenskaper

Kjekt å vite om fallunderlag

Prisen avhenger av materialet, kostnader for legging og transport. Dette omtales ofte som kvadratmeterpris. Prisen ved innkjøp må sees i sammenheng med vedlikeholdskostnader og levetid på underlaget. Naturmaterialer har for eksempel lavere materialpris og er raskere å legge, men de krever mer ettersyn og etterfylling. Priser vil også variere geografisk.

Gress, bark, treflis og sand omtales som naturmaterialer. Disse naturmaterialene har de laveste miljøkostnadene om vi sammenligner med syntetiske alternativer. Det jobbes med å fremstille nye typer underlag som har de funksjonsmessige fordelene til helstøpte underlag, men som bruker naturmaterialer i stedet for gummi. De ulike underlagene drenerer også vann forskjellig.

Slitasjen på underlaget avhenger av hvor mange som leker der. For å opprettholde de støtdempende egenskapene må bark, sand og flis etterfylles og rakes jevnlig. Støpte dekker og fallmatter må sees over for å kontrollere for herverk, steiner og andre skadelige gjenstander.

Helstøpte gummiunderlag

Dette er en av de mer populære typene fallunderlag på moderne lekeplasser. De er slitesterke, støtabsorberende og gir god beskyttelse mot fallskader. Gummiunderlag krever minimalt med vedlikehold og er tilgjengelige i forskjellige farger og mønstre.

Bark

Dette er et naturlig og estetisk tiltalende fallunderlag laget av kvernet trebark. Barkflis gir god støtabsorbering og er miljøvennlig. Det krever imidlertid regelmessig vedlikehold for å opprettholde sin effektivitet, da det kan komprimere og brytes ned over tid. Påfylling må påregnes. Det er også en viss risiko for at glasskår eller andre uønskede gjenstander kan havne i barken.

Sand

Sand er et rimelig fallunderlag som finnes på mange lekeplasser. Den gir moderat støtabsorbering, men har noen ulemper, inkludert at den kan bli hard når den er tørr og at den kan inneholde uønskede elementer som steiner eller skarpe gjenstander. Sand må også jevnlig vedlikeholdes for å sikre at det er rent og trygt. Det er også nyttig å vite at sand gir større slitasje på lek- og treningsapparater ettersom sanden blir med under skoene og sliter på lakk og overflater.

Barkflis (kunstig)

Noen ganger brukes kunstig barkflis laget av resirkulerte materialer som et alternativ til naturlig barkflis. Den har lignende egenskaper som naturlig barkflis, men har fordelen av å være mer holdbar og krever mindre vedlikehold.

Fallmatter

Fallmatter, vanligvis laget av gummimateriale, er et effektivt fallunderlag som gir god støtabsorbering. De er enkle å installere og gir jevn overflate. Fallmatter finnes i forskjellige tykkelser og farger.

Gress

På noen lekeplasser brukes naturlig gress som fallunderlag. Mens gresset gir en naturlig og myk overflate, gir det begrenset støtabsorbering, og kvaliteten kan avhenge av værforhold og vedlikehold. Ifølge forskriftene, når gress brukes som fallunderlag på lekeplasser, skal det være egnet til å absorbere støt fra en maksimal fallhøyde på 1 meter. Dette betyr at hvis fallhøyden på lekeutstyret er høyere enn 1 meter, må det suppleres med et annet fallunderlag som kan beskytte barn fra potensielle skader ved fall.

Gressarmeringsmatter

Gressarmeringsmatter eller gressforsterkningsmatter er også et populært valg for lekeplasser der sikkerhet og estetikk er viktige faktorer å vurdere. Her er faktorer du bør kjenne om du vurderer gressarmeringsmatter på lekeplasser:

Kunstgress

Kunstgress er en alternativ overflate som gir bedre støtabsorbering enn naturlig gress. Det er også enkelt å vedlikeholde og gir en jevn og slitesterk overflate å leke på. Med ulike shock pads under kunstgresset, kan dette underlaget brukes for fallhøyder inntil 3 meter.

Fallgrus

Fallgrus, også kjent som “fallunderlag av grus” eller “lekegrus,” er et av de eldre og mindre brukte fallunderlagene på lekeplasser i dag. Det brukes sjelden i moderne lekeplassdesign på grunn av begrensningene når det gjelder sikkerhet og vedlikehold. Fallgrus består vanligvis av små stein- eller gruspartikler som legges ut i et tykt lag under lekeutstyret for å absorbere støt og beskytte barn i tilfelle fall. Her er noen viktige egenskaper og begrensninger ved fallgrus:

Kork

Kork er et støtabsorberende naturmateriale som brukes på lekeplasser for å beskytte barn mot skader ved fall. Her er noen viktige aspekter ved fallunderlag av kork:

Valget av fallunderlag bør ta hensyn til sikkerhetsforskrifter, aldersgruppen som lekeplassen er ment for, tilgjengelig budsjett og miljømessige forhold. Det er viktig at fallunderlaget er i god stand, jevnt og fri for farlige objekter for å sikre barns sikkerhet mens de leker på lekeplassen.

Søve forhandler fallmatter, kunstgress og gressarmeringsmatter. Vi anbefaler at det gjennomføres en HIC-test ved renovering av lekeplasser. Kanskje er fallunderlaget modent for utskiftning. Testen sjekker om underlaget har tilstrekkelig støtdemping.

Vi kommer gjerne på befaring og deler vår kunnskap

Bestill befaring her: